Projekt EFFECTIVE: Inovacije na področju materialov

27.03.2023

Pogled na govorce v dvorani

Pred kratkim se je zaključil projekt EFFECTIVE, katerega cilj je bilo iskanje trajnostnih in krožnih rešitev na področju materialov. V projektu je sodelovalo 12 partnerskih podjetji, med njimi tudi prepoznavni velikani, kot je H&M ter slovenski Aquafil.

Na februarskem zaključnem dogodku so partnerji predstavili končne izdelke. Inovativne materijale na biološki osnovi. Videli smo npr. trajnostnejše blago za kopalke in preproge, kuhinjsko folijo, proizvedeno iz odpadnega olja in stranskih produktov sladkorne industrije….

Izdelki: Majice na stojalu

Razstava plastične folije

Miza

Bio material v roli

V tem 5 letnem projektu so si partnerji zadali cilj inovacij na področju proizvodnje poliamidov in poliestrov na biološki osnovi, ob tem so imeli v mislih tudi možnosti masovne proizvodnje, za katero je poleg inovacij potrebno tudi sodelovanje z mnogimi deležniki.

Dvorana z gledalci

Govorci na konferenci

Tovrstni projekti nas opominjajo na vidik zelenega prehoda, na katerega včasih pozabljamo – to je vidik visokotehnoloških inovacij. Še posebej uporabne se zdijo inovacije na področju materialov, saj lahko s krožnimi rešitvami in kvalitetnimi novostmi potencialno »ozelenijo« vse industrije, ki nek material uporabljajo.

Več o projektu si lahko preberete tukaj: https://www.effective-project.eu/

Fotografije: Projekt EFFECTIVE (Tamara Vidmar)