Navdihujoč zaključek projekta Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju

24.10.2023

Podnebne spremembe - voščilnica

V slikovitem okolju Termalnega parka Snovik smo se 6. oktobra zbrali, da razmislimo o našem odnosu do podnebja. Dogodek "Kako nas vidijo oblaki?" je bil dogodek, ki ga je organiziral Andragoški center Slovenije in je pomenil zaključek projekta Podnebni cilji in vsebine, ki ga je finančno podpiralo Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo preko sredstev Podnebnega sklada.

S tem dogodkom smo osvetlili ključne izzive, s katerimi se soočamo v podnebni krizi, ter ključno vlogo, ki jo pri tem igra izobraževanje odraslih. Oblaki so neomejeni opazovalci, njihova simbolika nas je opomnila, da moramo skupaj preseči meje posameznika in združiti moči za boljšo prihodnost.

Naši govorniki, vključno z dr. Janezom Berdavsom (MOPE) in dr. Natašo Potočnik (ACS), so poudarili pomembnost sodelovanja in izobraževanja v okoljskem kontekstu. Matevž Lenarčič, pilot in okoljevarstvenik, ki med poleti z ultralahkim letalom meri onesnaženost zraka nam je predstavil svoje meritve in nas spodbudil k ukrepom za čistejše podnebje.

Nevenka Bogataj predava

Projektni rezultati so bili predstavljeni s strani dr. Nevenke Bogataj, Eme Meden, in dr. Johanne Robinson, ki so spregovorile o novih izobraževalnih pristopih, programih in gradivih. Posebno pozornost sta pritegnili dve gradivi: posodobljena izdaja knjige "Znamenja trajnosti" in čisto novo gradivo z naslovom "Krhka ravnotežja."

Igralka drži v rokah dve karti

Popoldne smo se podali v aktivne delavnice, kjer smo se naučili različne metode učenja na prostem in skozi igro. Irena Brajkovič nas je vodila skozi čudovite dejavnosti zunaj, medtem ko je Sabina Belc predstavila igro, ki krepi podnebno ozaveščenost.

Nagrajenci s plaketami

Posebno priznanje je bilo namenjeno mentorjem in institucijam, ki so trajno prispevali k izobraževanju odraslih. Njihova predanost in trajnostni pristop sta bila poudarjena s podelitvijo zahval in nagrad posameznikom in institucijam, ki so vzpostavili in razvijali skupnostno učenje v študijskih krožkih.

Dogodek "Kako nas vidijo oblaki?" je bil navdihujoča izkušnja, ki je združila izobraževalce odraslih, ki si želijo spremembe. Sporočilo, ki ga odnašamo s tega dogodka, je jasno: za reševanje podnebnih izzivov moramo delovati skupaj, se nenehno izobraževati in ozaveščati.

Gradiva iz projekta najdete na spletni strani https://znamenjatrajnosti.si/podnebje/gradiva Spremljajte nas in se pridružite naši misiji za boljšo prihodnost!

Nasmejana predavateljica

Predavateljica zavzeto predava pred govornico

Predavatelj stoji ob steni in govori v mikrofon

Udeleženci telovadijo na prostem

Moški razkazuje gobo jurčka ostalim udeležencem

Udeleženci sedijo na stolih v krogu in igrajo igro