Na Gorenjsko, v Alpsko šolo!

10.10.2022

Ljudje v Alpski šoli.

V sredo 5. 10. 2022 je v Mojstrani potekal celodnevni seminar z naslovom »Danes za jutri – podnebne spremembe in model alpske šole za andragoge« v organizaciji Slovenskih predstavnikov Mednarodne komisije za varstvo Alp (CIPRA).

Že prihod na lokacijo je bil trajnosten. Večina se nas je pripeljala s skupnim organiziranim prevozom. To je bil že prvi primer dobre prakse.

Seminar sta sestavljala teoretični in terenski del. V prvem smo v čudovitih prostorih Planinskega muzeja poslušali predavanja dr. Mojce Ilc Klun, dr. Mateja Ogrina, dr. Tatjane Planinc ter Urške Kleč. Predstavili so nam model alpske šole ter mehanizme podnebnih sprememb skupaj z njihovimi posledicami za alpski svet. V terenskem delu smo obiskali Planico ter se sprehodili od Podkorna do Kranjske Gore. Med tem smo vodeno opazovali okolje in spoznali še nekaj primerov lokalnih trajnostnih iniciativ.

Ob večernem povratku smo z veseljem klepetali o novih idejah in načinih, kako načela alpske šole vpeljati tudi v izobraževanje odraslih.

Udeleženci Alpske šole pod skakalnicami v Planici

Udeleženci alpske šole na travi v Planici

Predavanje s pogledom na platno

Na hodniku pod sliko Jezerskega

Gasilska slika udeležencev Alpske šole